Evert Cuppens, hoofd van alle actieve manschappen bij de Belgische luchtmacht

Evert Cuppens, hoofd van alle actieve manschappen bij de Belgische luchtmacht

KWB Kattenbos bestaat 70 jaar in 2020. We nemen meteen een uitzonderlijke start met kolonel Evert Cuppens, hoofd van alle actieve manschappen bij de Belgische luchtmacht. (deel 1)  

De familie Cuppens woonde op Kattenbos 137. Is dat niet waar nu nog  het bekende benzinestation staat?  

Ja, maar mijn eerste 5 levensjaren woonden we in de Oude Diestersebaan. Een huurhuis van Hein Stok die op Kattenbos een café-frituur had. Vader was van Neeroeteren en mijn moeder van Tongerlo bij Bree-Opitter. Mijn vader werkte eerst bij Ford Genk en is overgekomen naar Ford Lommel. Zo kwam ons gezin naar Kattenbos. Iets later kon hij chef-garage worden bij de toenmalige munitiefabriek PRB in Balen. Daar was hij verantwoordelijk voor alle voertuigen die instonden voor het vervoer van de springstoffen. In die tijd is de bouw van een garage met benzinestation begonnen door Henri Driesmans die daar in de buurt woonde. Stillekes aan begonnen met Polski Fiat, Lancia, en later Hyundai . Naast de familie Loomans waren wij de kroostrijke familie van Kattenbos met zes kinderen. Mijn moeder was zwanger van mij toen mijn oudste broer verongelukte (°1965 en +1970), tussenin een zus Joleen (°1966), Karel (°1971), Sophie (°1974), en Toon(°1976). Als ik nu terugdenk aan toen dan heeft mijn moeder hard moeten werken. Het huishouden van 5 kinderen en het benzinestation. We huisden boven de garage en dus moest moeder telkens naar beneden, als er een auto over de darm met luchtbel reed en de bel ging. Van 1976 tot 1992  werkten ze in hun garage-benzinestation. Ik weet nog dat ze op een jaar 1,0 miljoen liter brandstof verkochten, dat was toen een grote omzet. Om terug te komen op de familie Loomans, ik had een sportkamp paardrijden gevolgd en zo ben ik in contact gekomen met Marleen Loomans, de zus van Jackie en hun vader Wim Loomans. Iets later ben ik gaan helpen in de bakkerij van Marleen. Als 12-jarige ging ik er ’s morgens vroeg helpen. Op een zondag was alle brood vroeg verkocht. Marleen was paardrijden en Ida vroeg: “Evert kan jij brooddeeg maken, dan zet ik de oven nog eens op. ”Ik herinner me nog goed dat ik die morgen 24 broden van 800 gr heb gebakken!”

Dan schakelt Evert over op zijn schoolloopbaan.

We zaten met 31 in de eerste kleuterklas: o.a. Suzy Tempels, Suzy Daems, Krista en Stefaan Gerits, Annick Coninx, Sandra Huysmans, Stijn Geboers, Guy Thijs, Geert Cuypers… Evert maakt een opsomming van al zijn juffrouwen en meesters van in de gemengde gemeentelijke basisschool in de Haardstraat: juffrouw Suzy van de eerste kleuterklas, dan een juffrouw die altijd een blauw-wit geruite schort droeg en altijd een reiswekkertje op haar bureau had staan (hoe heette die ook alweer?). ‘Juffrouw Kemps in de derde kleuterklas, maar die ging in bevallingsverlof van een tweeling en werd vervangen door een zekere Betsy, haar zus heeft nog een bakkerswinkel gehad dicht bij het ziekenhuis. Juffrouw Verheyen van de Lommel centrum heb ik in het eerste leerjaar gehad, die is later directrice geworden. In het tweede leerjaar juffrouw Marcella Grobben, dan Rina Loomans de zus van Jackie in het derde. Meester Frans Hendriks in het vierde en meester Piet Slegers in het vijfde. Dat was een jager, die ook veel wist te vertellen over de dieren in de natuur en natuurvereniging de Wielewaal. Juffrouw Schildermans heb ik niet gehad in het zesde leerjaar omdat ik er bewust voor koos om op internaat te gaan in het Eymardinstituut, ik vond dat tof. Daar had ik meester Simons in het zesde leerjaar en ook pater Thieu Vanherk herinner ik me nog. Dan volgde ik de eerste 2 jaren in het VSO in het Eymardinstituut, waar ik in een klas met enkel jongens zat. Daarna ben ik één jaar naar het Sint Pieterscollege gegaan en daar was mijn klastitularis Jan Vandenberk van het 3de jaar Latijn-wiskunde in 1984-1985, zijn nickname was “de Pin”. Daar heb ik ten onrechte een ferme lap tegen mijn oren gekregen en dat vonden ze thuis niet oké. Hij heeft zich bij het rapport daar dik voor geëxcuseerd bij mijn ouders. Als me onrecht wordt aangedaan, dan vergeet ik dat niet. Nog zo’n affaire die ik me herinner is, dat we op vrijdagnamiddag in het derde leerjaar samen met die van het vierde de speelplaats hadden om te spelen. Door achter een botsballetje te lopen val ik en Christa Gerits die achter me liep viel ook en scheurde haar spiksplinternieuwe fluwelen broek. Meester Frans heeft zich toen echt kwaad gemaakt op mij, terwijl ik daar niks aan kon doen.

 

Sporten is altijd mijn ding geweest, gaat Evert gedreven verder.

Voetbal bij Kattenbos Sport samen met Mark Diepvens, Gunther Cuypers, Pauwels, Patrick Cox en broers Guy en Gert Thijs, Tom en Raf Mertens. In de kadettenschool mochten we geen voetbal spelen omdat ze bang waren voor kwetsuren. Dan ben ik overgeschakeld naar atletiek en zo heb ik nog met André Decolfmaeker getraind en gelopen in het Pijnven. Je moet maar eens opzoeken in welke jaren ik de Pinksterveldloop hier in Kattenbos gewonnen heb in de reeks Senioren A (redactienoot: ja eerste in zowel 1994, 1996 en 1997). Kampioen bij de luchtmacht in de 1500 m, in de crossploeg gezeten met Vincent Rousseau, Jos Maes,…. Daar kon ik niet van winnen als officier, zij konden dagen aan een stuk trainen maar ik moest vliegen en kon niet fulltime crossen.

En hoe kwam je dan bij het leger terecht?

De Koninklijke kadettenschool heb ik eerder toevallig gedaan. Ik zat in het derde middelbaar samen met Rony Verdonck (van de bussen Verdonck) en Peter Vanderkrieken. Die twee hadden allebei familie bij de luchtmacht en gingen ingangsexamen doen en zeiden: “Evert dat is ook iets voor jou”. Na mijn 3 jaren hogere cyclus in de kadettenschool te Lier volgde de Koninklijke Militaire school in Brussel, voor mij 5 jaren burgerlijk ingenieur (1989 tot 1994). Bij het ingangsexamen waren er 2000 kandidaten (Nederlands- en Franstalige) waarvan 56 plaatsen voor burgerlijk ingenieur waren en 3 voor piloot. Ik had het geluk om erbij te zijn. Tijdens de grote vakantie moesten we één maand militair kamp doen, het eerste jaar was dat bij de landmacht in Leopoldsburg. In het tweede, derde en vierde jaar mochten we dan in de vakantiemaand juli vliegopleiding volgen en al vliegen. Na het vijfde jaar eerst een eindwerk afmaken. Daarna nog één maand vliegen, er werd gekeken naar je resultaten in de militaire school, je kennis van het Engels en de resultaten van de vliegproeven. Ik had het geluk bij de 2 te zijn die een opleiding mochten gaan volgen van één jaar (1995) in de Verenigde Staten.

Hopelijk heb je evenals wij genoten van deze kennismaking. Evert vertelde met militaire precisie over zijn jeugdjaren tot nu.

 Hartelijk dank voor deze mooie inkijk die je ons geeft.