10 jaar Vic’s Halloweenparcours in zijn tuin

10 jaar Vic’s Halloweenparcours in zijn tuin

Dit mag wel aan de hand van een interview ten huize Lourdaux met Vic, mama Nele en papa Erwin.

Mooi zijn alvast de YouTube films over dit evenement hier in ons Kattenbos. Bijvoorbeeld op 29 oktober 2017 schrijft en filmt Jacky  Geboers over de 13-jarige Vic die een Halloweenpark bouwt in zijn tuin samen met zijn vader.

De eerste vraag is natuurlijk; hoe is het 10 jaar geleden begonnen?

Vic was gek van horror, al van kleins af vertelt papa Erwin. Mama Nele vult aan met deze anekdote: toen Vic 5 jaar was en de Sint op bezoek kwam en vroeg wat hij graag zou krijgen was zijn “spontane” antwoord, een doodskist.

In 2009 hebben we voor de familie, die ook onze buren zijn, iets klein is elkaar geknutseld. Gewoon gezellig griezelen met een pintje en een hapje. Het tweede jaar kwam er wat meer familie en vrienden op af. Door de positieve reacties over onze decors en griezelmomenten groeide de bezoekersaantallen en na  vier jaar konden we het niet meer overzien. We vroegen ons af, hoe verder te doen en het ordelijk te laten verlopen. In 2013 stelden we onze tuin open voor het grote publiek. TV Limburg kwam langs voor een reportage over het lekker griezelen hetgeen een groot effect op het bezoekersaantal had.

Zelfs op straat is er animatie voorzien.

De eyecatcher sinds 2 jaar is de grote pop natuurlijk en nog 3– 2–1 trein wachten voor je binnen kan in groepen van maximum 20 personen. Vic, verkleed als Chucky, brengt nogal wat actie op straat. Dat kostuum hebben we speciaal in Amerika besteld, vertelt Erwin. Er zijn nog altijd mensen die denken dat Vic in dat kostuum zit, maar daar is hij nu wel wat te groot voor geworden. Er wordt ook rondgegaan met halloween snoepjes voor de kinderen, maar ook de volwassenen graaien gretig. Vic antwoordt dat het dranktentje er op vraag van de wachtende bezoekers gekomen is.

Waar haal je elk jaar de nodige inspiratie en ideeën?

Mijn tante Elly heeft elke week wel een nieuw ideetje, weet Vic.  En filmfragmenten uit de exorcist, the nuns,… zijn dankbaar vult Erwin aan.

Die vertelt gedreven verder over …

Het grote spookhuis is er sinds 2014, een gift van grondwerken Berkmans. Het voordeel is dat we dat elk jaar een andere invulling kunnen geven. Daarnaast zijn er steeds andere blikvangers van doodskisten, trillende liften, kettingzagen, een elektrische stoel, een gevangeniscel en kletterende geluiden allerhande. Soms maak ik me de bedenking of de bezoekers alle decors wel gezien hebben. Hierin kruipt veel werk en energie, niet alleen voor ons, maar ook voor de vele vrijwillige helpers. Nieuw dit jaar was de boot, volgend jaar staat die er zeker terug. Vooral Ludo Goelen uit de Eviestraat als bouwer van de boot en mijn broer Frank, zo’n beetje de architect van dienst hebben hier 3 maanden aan gewerkt. Elk jaar aanwezig voor de moeilijke gevallen bij de opbouw, “onze goei kameraden” durf ik ze noemen: Rob Lodewijks, Raf Berkmans, Frits Driesmans, Luc Timmermans en Robbie Jansen.

Weet dat we de veiligheid hoog in het vaandel dragen, maar liefst 3 keer wordt het park gekeurd door verschillende firma’s, brandweer, verzekering, officiële stabiliteitskeuringen van een erkende firma alvorens we goedkeuring krijgen om open te gaan.

En dan hebben we het nog niet over de kleding van de figuranten begint Nele: daarvoor schuimen we verschillende antiekmarkten af, zoals die van Tongeren en Temploux. We gaan dan op zoek naar scheepstouwen, scheepsroer, koperen ketels en pannen, verlichtingslantaarns,…

Nu is het Vic die mama en papa aanvult: via een uitverkoop bij de VRT konden we vele piratenkleren en kostuums aanschaffen.

 

Wanneer begint de uitwerking en hoe vinden jullie de figuranten?

Eigenlijk zijn we het hele jaar door ermee bezig, maar vóór de zomer liggen de thema’s vast en kan de uitwerking beginnen. Er zijn verschillende figuranten die als groep terug willen acteren. Soms kunnen ze zich niet de 3 voorstellingen vrijmaken en hebben we doublures nodig. Het mag voor de vrijwilligers geen verplichting zijn en daardoor komen ze zo graag elk jaar terug. Dit jaar waren er maar liefst 80 figuranten actief op het parcours.

Het is nooit onze bedoeling geweest om zo groot te worden, het is echt boven ons hoofd uitgegroeid. Het succes hebben we te danken aan de positieve reacties van griezelliefhebbers uit alle uithoeken van ons land (Knokke, Oostende,…) en ook Nederland, die graag in Lommel komen griezelen.

Erwin komt met nog een anekdote: vorig jaar kreeg ik een aanbod om samen te gaan werken met Pirates Productions die de promo deden voor “The Walking Dead” en ook vele pretparken van animatie voorzien.

Weet dat er veel mensen zich komen presenteren om figurant te mogen zijn. Vic zegt daar het volgende over: er zijn mensen van wie je het niet van verwacht, maar eens verkleed en een masker op, bloeien ze open of hebben ze een pintje op! Je moet het  toch maar doen 4 uur aan een stuk zonder pauze acteren (van 19 uur tot 23 uur). Grote waardering hebben we voor al onze figuranten, helpers, vrijwilligers.

Andere internetlinks kunnen je terug in de sfeer brengen:
www.tvl.be/nieuws/vic-9-jaar-maakt-zelf-halloweendorp-2838
www.ketnet.be/Karrewiet/30-oktober-2015-spookhuis
www.ketnet.be/karrewiet/31-oktober-2017-halloweenhuis
www.facebook.com/vtmnieuws/videos/13-jarige-bouwt-halloweenpark-in-zijn-tuin/1973415609340459/

Bedankt familie Lourdaux!

Sluit Menu