Jan Theunis hoofdkinesistherapeut van de medische staf van KRC Genk

Jan Theunis hoofdkinesistherapeut van de medische staf van KRC Genk

We leggen ons oor te luister en krijgen extra info over de werking van de Belgische voetbalkampioen KRC Genk. Wie van Kattenbos komt hiervoor in aanmerking hoor ik je denken. Wel hoofdkinesitherapeut van medische staf is Jan Theunis afkomstig van de Pater Eymardstraat.

Hoe ben je bij KRC Genk terecht gekomen?

In mijn laatste jaar kiné zat ik in de klas met de zoon van de toenmalige clubdokter van Genk. De jeugdacademie stond in zijn kinderschoenen en had professionele begeleiding nodig vond het bestuur van KRC Genk. Zo ben ik er met geluk ingerold. Dit had wel tot gevolg dat ik zelf met actief voetballen moest stoppen. Immers het weekend stond in het teken van de jeugd van KRC. In die 3 seizoenen bij de jeugdwerking had ik veel contact met Dimitri de Condé (toen trainer van U17). Voorzitter Herbert Houben en algemeen directeur Patrick Janssens stelden toen Dimitri aan als TD (Technisch Directeur). Er waaide een nieuwe en vooral professionelere wind en de zittende omkadering moest verjongd worden was de visie. Zo kwam ik van de jeugd plots in de medische staf van de A-kern. Peter Maes was mijn eerste trainer waar ik mee samenwerkte, dan Albert Stuivenberg vervolgens Philippe Clement (zie foto) en nu Felice Mazzu.

Hoe ziet een medische staf er bij een profclub eruit?

Aan het hoofd staan 2 dokters die elkaar afwisselen: Philip Thys, Johan Jespers en 3 kinesisten: ikzelf Jan Theunis, Matthias Didden en Erwin Kelchtermans, een osteopaat Jan Berx,  één masseur: Jacques Raeymakers, één diëtiste: Karolien Rector en een pedicure: Ilonka Vermazen. Daarnaast wordt er beroep gedaan op mental coach Stijn Quanten voor prestatiegericht beter worden en nog een krachttrainer Bram Swinnen.

En de belangrijkste schakel is toch nog de trainer?

Absoluut! De trainer is hoofdverantwoordelijke en bepaalt het tactische, d.w.z. alles wat betreft voetbaltechniek en wedstrijdvormen, hij doet ook aan videoanalyse van de tegenstanders en van eigen spelfases. En hij spreekt individueel met de spelers. Of hun plaats in of naast de ploeg is, wat hij van hen verwacht en hij spreekt de groep toe. Felice Mazzu spreekt in de kleedkamer de spelers toe in het Engels. Je moet weten dat de A-kern van Genk bestaat uit 26 spelers en een 10-tal nationaliteiten, zoals 2 Colombianen, één Japanner, Australiër, Noor, Zweed, Fin, Deen en verschillende Afrikanen.

Als je het over het pure fysieke vlak hebt dan moet je bij Ruben Peeters zijn. De taak van de fysiek trainer is niet te onderschatten. Hij bepaalt de fysieke vorming en dus de parameters van de training. Ik zal enkele voorbeelden geven: -het aantal high intensity runs (>20km/u), -het aantal sprints (>25km/u) -het aantal acceleraties en deceleraties (starten en stoppen) en -tenslotte de impacts op de spieren en gewrichten bij het opspringen. De registratie hiervan gebeurt d.m.v. van GPS en is erg belangrijk voor het voorkomen van letsels. Een geweldig hulpmiddel dat niet meer weg te denken is in het topvoetbal van vandaag zijn deze individuele gps gegevens van de speler i.v.m. snelheid, versnelling, afgelegde afstand.

dan gaat Jan er gedreven over verder!

Onze taak als kiné is tweedelig: in de eerste plaats preventief werken met de profspelers en daarnaast de revalidatie. Bij elke blessure stelt de dokter de diagnose. Met dit advies gaan we en als kiné aan de slag in de revalidatie moeten. Revalidatie kan zowel binnen (op tafel) als in de oefenzaal of buiten op het veld gebeuren. Daar begint onze dagtaak om 8 uur mee. En om 9 uur beginnen we preventief te werken met de fitte spelers. We screenen onze spelers ook met de regelmaat van een klok. Door een 20-tal testen te doen proberen we een optimaal beeld te krijgen van iedere individuele speler naar mobiliteit, kracht en snelheid. Doel van de preventie is mogelijke blessures vermijden. En preventief wordt er gewerkt zowel op tafel – als in de fitness.

Ga je ook mee op verplaatsing in het buitenland enzo?

Van de medische staf gaan altijd mee: een dokter, 2 kinesisten, een osteopaat en de masseur. Weet je dat de masseur de (recovery)shakes maakt voor de spelers op advies van de diëtiste. We zijn dan meestal 3 dagen van huis. Bij aankomst, na de vliegverplaatsing is er altijd eerst rust dan training en na het eten zijn er de massages en behandelingen. Hier is het mijn taak om te zorgen dat alle voorzieningen aanwezig zijn zoals hometrainers, yogamatten, een zaal voor de kiné en de pre-activatie. Daarnaast moet het hotel een zaal voor de materiaalmeester hebben een eetruimte, een videozaal waar de analyse en tactische besprekingen gebeuren. Zo’n Champions League wedstrijd in het buitenland is toch best bijzonder en het Oostblok durven ze wel eens voor files zorgen aan de incheckbalie, maar onze reisorganisatie weet er wel een oplossing voor te vinden.

Welke visie heeft Genk volgens jouw om op het hoogste vlak te overleven?

De jaarlijkse werking van KRC Genk is normaal enkele miljoenen verlieslatend, maar door de transfers van de laatste jaren en deelname aan Europa League en Champions League kan het. Op dit ogenblik zijn het Dimitri de Condé en Lommelaar Dirk Schoofs die jonge spelers trachten aan te trekken, om ze dan in Genk beter te maken en zo met winst te kunnen verkopen. Dit businessplan wordt door meerdere clubs gehanteerd. Bv. ook onze vorige tegenstander in de Champions League FC Red Bull Salzburg. Dat onverwachte verlies 6-2 konden we rechtzetten met de 0-0 tegen Napoli. Dit interview vond plaats vóór de dubbele confrontatie met Liverpool.

KRC Genk is een vzw en dat betekent dat het niet verkocht kan worden aan een buitenlandse investeerder zoals met Lommel SK nu gebeurd is. Het is de verdienste van Patrick Janssens geweest om een structuur neer te zetten in Genk. De huidige voorzitter Peter Croonen laat zich vaak zien op de club en is zelfs voorzitter van de Pro League in België.

Ik zie mijn taak in KRC Genk als het zoeken naar een evenwicht tussen speler en club. Bij ons kinesisten leggen de spelers hun wensen en grieven nogal eens letterlijk op tafel. Dan is het dikwijls onze taak naast kinesist ook psycholoog te zijn. Philippe Clement was daar goed van op de hoogte en kwam al eens pingelen naar de uitlatingen van spelers. Horen, zien en zwijgen blijft een deugdzame spreuk in deze.

Hiermee eindigen we ons interview met een gedreven, jonge en rijpe dertiger. Bedankt, Jan!

Sluit Menu