Jackie Loomans (deel 2)

We leggen ons oor te luister bij dé bedrijfsleider van Kattenbos: Jackie Loomans staat aan het hoofd van het familiebedrijf Loomans Group.

Een website kan veel duidelijk maken. www.loomansgroup.com geeft een uitstraling van degelijkheid weer.

Hun missie: “hoogwaardige spuitgietmatrijzen maken en kwaliteitsvolle kunststofonderdelen in grote volumes produceren”

Jackie, hoe zie je de toekomst?

Voor een volgende uitbreiding moeten we naar de overzijde van de Gerard Mercatorstraat en die zit er aan te komen. Met Heineken zijn we al enkele jaren aan het samenwerken en de vooruitzichten om een grote order van hen binnen te halen zijn reëel.

Stockage van grondstoffen en afgewerkte producten is een hele uitdaging samen met het “just-on-time” leveren. Ook de bouw van een eigen windmolen, vlakbij het bedrijf is een noodzaak en de aanvraag is binnen, maar het is een hele papiermolen om dit als individuele onderneming rond te krijgen.

En dan is er het bedrijfsklimaat.

Vroeger werd er gewerkt, versta me niet verkeerd er moet een sociaal systeem bestaan voor de echte sukkelaars, niet voor de profiteurs. En wat de Brexit betreft, ik denk dat die er niet komt. Gisteren heb ik nog Engelse bedrijfsmensen op bezoek gehad en zij zijn niet Brexit gezind. Volgens mij is het een politieke keuze, zeker niet van het bedrijfsleven want die weten dat ze veel van Europa terugverdienen. Ook in ons land zijn de politieke keuzes dikwijls in eigen belang. Dat heb ik al mogen ondervinden ten tijde van mijn werk bij Bewel waar drie vierde van de vergaderingen over het binnenhalen van subsidies ging. Waarom denk je dat het nieuwe bedrijf voor de productie van kunstdiamanten naar Lommel komt. Die voordelen heb ik nooit gekregen en voor alle duidelijkheid ik heb ze nooit gewild.

Voor de stationsbuurt op Kattenbos heb ik ook nog een bouwproject in de pijplijn zitten. Hopelijk ziet de Lommelse politiek ook iets in de verfraaiing van deze buurt. In het centrum heb ik samen met Noël Essers toch ook een mooi project verwezenlijkt (H&M,…).

Sinds mijn botkanker heb ik al mijn kinderen ook aandeelhouder gemaakt van de Loomans Group, zij zijn toch de toekomst.

Laten we eens over je passies hebben naast het werk: rallysport en accordeonspelen!

Tijdens een wintersportvakantie werd ik op een avond geboeid door een accordeonspeler en ik kon niet anders dan blijven luisteren. Voor mijn 60ste verjaardag heb ik van de kinderen een accordeon gekregen. Thuisgekomen ben ik bij Riet VanLimbergen gaan aankloppen om les te krijgen. Nu durf ik ’s morgens al enkele uren oefenen, ja dagelijks neem ik de accordeon ter hand. Dat is echt een passie geworden en dan ben ik bij wijze van spreken van de wereld.

En die goesting voor de rallysport zit er al van kleinsaf in. Prutsten aan brommers en zo, maar de financiën waren er thuis niet om te gaan crossen. De eerste Parijs-Dakars waren echt nog avontuurlijk. Er was toen nog geen gsm en zo, je was dikwijls op je eigen of je teamgenoot aangewezen. Aan de gewone Afrikanen heb ik de beste herinneringen, ze hadden weinig tot niks en toch hielpen ze verder. Dat kan niet gezegd worden van de douane en politie, daar moest altijd smeergeld aan betaald worden. Zelfs de organisatie nam geen enkel financieel risico, het waren eerder dieven die de deelnemers te pas en te onpas kosten lieten betalen.

Jackie hoe sta je tegenover ecologie en plasticgebruik in onze maatschappij?

Kunnen we nog terug als westerlingen? We zijn verwend en willen het gemakkelijk hebben en dan zijn kunststoffen niet meer te missen in onze maatschappij. Het gebruik van overbodige plastic kan zeker verminderen, maar het zal noodzakelijk blijven. We hebben al proefgedraaid met ecologisch afbreekbaar kunststof, maar de kostprijs blijft doorslaggevend. In onze fabriek is er geen afval, de uitval wordt gerecycleerd en komt terug in het productieproces.

Oprecht dankbaar en met waardering dat je voor ons kattebelleke in je ondernemershart liet kijken. Dankjewel Jackie!