Jackie Loomans van het familiebedrijf Loomans Group

Jackie Loomans van het familiebedrijf Loomans Group

We leggen ons oor te luister bij dé bedrijfsleider van Kattenbos: Jackie Loomans staat aan het hoofd van het familiebedrijf Loomans Group.

Een website kan veel duidelijk maken. www.loomansgroup.com geeft een uitstraling van degelijkheid weer.

Hun missie: “hoogwaardige spuitgietmatrijzen maken en kwaliteitsvolle kunststofonderdelen in grote volumes produceren” 

Jackie vertelt over het begin, 50 jaar geleden tot nu.

Vader Wim Loomans werkte eerst als fijn mekanieker in Overpelt en ging bij de opstart van Philips Lommel aldaar aan de slag. Al snel werd Wim een zelfstandig matrijzenbouwer, we zijn 1968 en Loomans Matrijzen is een feit.

Toen ik in 1972 trouwde, zegt Jackie begon ik bij mijn vader te werken. Mijn idee was dat we ook kwaliteitsvolle producten konden aanleveren met zelfgemaakte matrijzen.

In 1974 richtte ik Loomans Plastics op voor de productie van kunststofonderdelen. Het proefspuiten begon met 3 kleine afgeschreven machines van Philips in de Eviestraat want daar woonde ik toen. Die locatie voldeed al snel niet meer, te weinig ruimte en de capaciteit aan elektriciteit die we nodig hadden, was niet beschikbaar.

In ’76 namen we onze intrek op het industrieterrein Balendijk. We maakten zaklampen voor Duracell en dat contract bracht me in contact met de Bewel werkplaats in Diest. Van ’80 tot ’90 was ik er directeur. Het was een genoegen om met deze mensen te werken, die werksfeer en gedrevenheid, dat is me echt bijgebleven.

In die tijd heb ik een hersenbloeding gehad waar ik nog altijd gevolgen van ondervind. Dat heeft me doen beseffen dat ik mijn passie voor de rallysport concreet moest maken. En tijdens mijn deelname aan PARIS-DAKAR in 1988 kreeg mijn vader Wim een beroerte. Pa begon na het jaarlijks verlof opnieuw te werken maar toen kwam er keelkanker, die hem in 1990 fataal werd.

In 1990 nam ik de matrijzenmakerij over. Vanaf 1993 verschoof de hoofdactiviteit dan terug naar het plastiek spuiten. Grote orders voor Debic: kappen en onderdelen voor slagroombussen spuiten deed ons groeien. Deksels voor Ferrerro en TicTac doosjes voor de Amerikaanse markt volgden. De locatie in de Bakhuisstraat werd te klein.

Onze huidige locatie op het Kristalpark waar we ons in 2002 vestigen hebben we al 3 keer vergroot met telkens 5000 m². Loomans matrijzenbouw en Loomans Plastics smelten samen tot de Loomans Group.

Jackie geeft ons enkele cijfers om een beter inzicht te krijgen in de bedrijfsstrategie.

10 miljoen stuks maken is een kleine serie, 250 miljoen koppen voor slagroomspuitbussen, enkele miljarden draaidoppen voor melkdoos tetrabrikken. We zijn de grootste in de productie van kwaliteitsvolle plastiekonderdelen in grote hoeveelheden.

Is er dan geen concurrentie Jackie?

Jawel, vooral in Zuid-Duitsland en Zwitserland zitten concurrenten. Dit zijn meestal multinationals die niet zo flexibel zijn als wij. We spelen snel op de bal, denken mee met de klant en overtuigen door zo economisch mogelijk te produceren voor de klant. Een win-win situatie haalt het. Door die massaproductie wordt de prijs van de matrijs niet meer doorslaggevend. Onze snelste matrijs kan 128 dopjes per 3.6 seconde leveren. Reken maar uit hoeveel dat op een jaar is, dan mag die matrijs al wat geld kosten, ze gaat ook meerdere jaren mee. Ons bedrijf is bij de modernste en properste, in de nieuwe productiehal kan je met een wit hemd over de machines wrijven, geen spoor van vuil zal je bemerken.

Hoe internationaal is de Loomans Group?

We produceren voor multinationals als Unilever: producent van bv. Colgate, Dove,… Dat productieproces gebeurt vooral in Latijns-Amerika. De matrijzenbouw gebeurt hier en als het op punt staat kan de productie aldaar gebeuren. De verkoop heb ik tot nu toe altijd alleen gedaan, zonder één verkoper in dienst te hebben. Meerdere keren hebben we de prijs “Trends gazelle van het jaar”  behaald als snelgroeiende bedrijf. Een omzettoename van 15% is gigantisch en dwingt ons tot uitbreiding. Zo was 2018 weer een recordjaar qua omzet en resultaten. Ik wil benadrukken dat ik het zelf niet alleen gedaan heb, het is dankzij mijn familie: vrouw en kinderen die zo goed meegeholpen hebben, dat we tot dit resultaat gekomen zijn. En nu kijken vooruit naar…

Volgende maand lees je meer over Jackie een man met passie en visie.

Sluit Menu