Op bezoek bij de familie Morssinkhof…

Op bezoek bij de familie Morssinkhof…

Op bezoek bij de familie Morssinkhof

Aanleiding tot dit interviewgesprek is de uitzonderlijke prestatie van hun zoon Simon.

Simon Morssinkhof is 18, geboren in het magische jaar 2000. Hij is de oudste zoon en ademt paardensport.

Even zijn laatste prestaties op een rijtje:

  • 9 oktober 2018 behaalde hij een zilveren medaille op de Olympische jeugdspelen (ruiters tot dan 18 jaar) in Argentinië (Beunos Aires) met team Europa. Dat wil zeggen dat hij als enige Belg samen met een Italiaan, Nederlander, Engelsman en een Hongaar de tweede plaats veroverde.

Simon voegt er nog aan toe dat bij “de jeugd”  de ruiters niet met hun eigen paarden deelnemen. Slechts 4 dagen had ik om tot een geslaagde combinatie te komen met paard Cheptel Wigan.  

  • Belgisch kampioen in mei 2018 in het springen (over 1m45) bij de Junioren (tot 18 jaar) met zijn eigen paard Vivolta, een 9-jarige merrie.
  • Individuele bronzen medaille op de Europese kampioenschappen 2018 in Frankrijk, ook weer over 1m45 met zijn paard Vivolta
  • Europees kampioenschap gewonnen met het juniorenteam in Frankrijk met 3 andere Belgen, opnieuw met Vivolta.

Hoe zit die paardensport eigenlijk in elkaar Simon?

In België heb je de Landelijke rijvereniging die regionale en provinciale wedstrijden organiseert. Daarnaast zijn er de nationale en internationale tornooien. Denk aan de Nekkerhal in Mechelen waar tussen kerst en nieuwjaar wedstrijden betwist worden voor jumping, dressuur, vierspan en een Jumping Ponies Trophy. Op dit ogenblik zit ik nog in de jeugdwedstrijden, juniors tot 18 jaar, young riders tot mijn 21ste, daarna word ik senior. Wel mag je als jongere al met de seniors optreden, als je prestaties het toelaten.

Zelf ben ik actief in de jumping en op dit niveau probeer ik een plaats te veroveren in de wereldranking. Je moet weten dat je dan minstens over 1m45 moet kunnen springen met je paard. En de top is 1m60, maar dat is toekomstmuziek.

Papa Rolf is er bijkomen zitten en vertelt hoe het 15 jaar geleden begonnen is met één pony.

Voor onze dochters Evy en Romy kochten we pony Boy Junior die toen 10 jaar was. Zij en wij kregen de microbe te pakken voor de paardensport. Ook onze jongste, Viktor 14 jaar, heeft dankzij deze superwijze 25 jarige pony leren paardrijden, wedstrijden gereden en gewonnen.

Viktor vult aan: mijn mooiste overwinning heb ik behaald in de Peelbergen (Nederlands Limburg) op een internationaal tornooi vorige maand en niet meer met een pony, maar met ons paard Bubsylon.

Hoe ziet die passie die 15 jaar gelden begonnen is er nu uit?

Op dit ogenblik hebben we hier in Kattenbos een 20-tal paarden op stal. Dit zijn de paarden die uit eigen kweek komen. Een paard heeft scholing nodig zegt Simon. Vanaf 3 tot 7 jaar moeten paarden leren en dit gaat over dressuur en jumping.  Wedstrijdpaarden zijn minstens 7 jaar. Tussentijds kan je al eens deelnemen aan wedstrijden, maar dan moet je dat zien als opleiding en ga je dus niet voor de prijzen.

Zitten er echte toppaarden in jullie Morssinkhof-stables?

Onze 2 toppaarden Perigrosso en Vivolta de Gree komen uit eigen kweek en hebben hun opleiding hier gekregen door mijn 2 oudere zussen Evy en Romy. Toppaarden krijg je niet zomaar. Simon legt uit: een paard moet fris zijn. Dagelijks rijden, niet altijd springen. Een wandeling hier in de bossen zorgt ervoor dat de paarden geen stress hebben en dus fris in hun hoofd zitten. En daarnaast is de verzorging en de gezondheid van de paarden hyperbelangrijk. Denk maar aan de hoefsmid, de veearts en jawel een tandarts kijkt toe op hun gebit want je leidt het paard met het bit. Evenwichtige voeding niet vergeten. Daarnaast komt er massage, osteopathie wat de paarden terug op peil brengt na hun prestaties. En de basis voor goede springpaarden is dressuur.

Simon, hoe zit het met de ruiter, is dat ook een topsporter?

Zelf voel ik me steeds beter nu ik meer bezig ben met mijn fysiek. Zo train ik minstens  3 keer per week op conditie en balans. Want balans heeft te maken met de houding van de ruiter en die moet top zijn om tot uitzonderlijke prestaties te komen. Zo krijg ik les van de vroegere topruiter Marc Van Dijck. Op mentaal vlak heb ik in 2017 een enorme opdoffer moeten verwerken. In 2015 konden we Gines, een beloftevol paard voor een haalbare prijs kopen. De goede resultaten bleven niet uit, maar 13 februari 2017 sloeg het noodlot toe. Gines brak ongelukkig een been en hebben we haar moeten laten inslapen. Mijn concurrenten in de paardensport dachten dat het gedaan was met Simon. Ik zat erg diep maar heb een enorme boost gekregen door die tegenslag en sta er mentaal veel sterker door en dat telt mee om topprestaties te leveren als ruiter. We zijn een team, niet alleen paard en ruiter moeten een symbiose vormen. Vergeet mijn ouders en de stalmedewerkers niet want anders klopt het plaatje niet.

Ja, laat het ons over de stal (stable) en deze unieke accommodatie hebben.

Naast onze 2 moderne stalgebouwen voorzien van wasplaatsen, solarium, zadelkamer, hebben we een binnenpiste. Daar oefenen we met de paarden als het winterweer door de vrieskou het buiten niet toelaat. 1overdekte stapmolen, een buitenpiste, een springpiste en een galopbaan maken het plaatje volledig, zegt Simon. Weet je dat er speciale aandacht besteed wordt aan de ondergrond. Naast weidegrond is er de zand met fiber om de wedstrijdgronden te kopiëren. Die ondergrond zorgt voor meer structuur om dit te mulle zandgrond tegen te gaan. De paardensport in België behoort tot de beste ter wereld. Waarom anders zou Microsoft-oprichter Bill Gates in Retie een stoeterij gekocht hebben voor zijn 22-jarige dochter Jennifer. Het is hun bedoeling dat de paardenfokkerij de Europese uitvalsbasis wordt, om haar internationale carrière als springamazone te ondersteunen.

Voor niet kenners van de paardensport even vermelden dat er geen verschil gemaakt wordt tussen mannelijke en vrouwelijke ruiters. Uitzondering hierop is een zeldzame Lady cup. Ook bij de paarden is er geen onderscheid tussen ruinen en merries wat de prestaties betreft. Het blijven de karakters die het hem doen, sterke persoonlijkheden doen het.

Dank je wel Simon voor het interviewgesprek!

Voor meer info: www.morssinkhof-stables.com

Sluit Menu