Welkom op kwbkattenbos.be

Nieuws

Dauwwandeling
DAUWWANDELING : zondag 22 oktober
Om 08.00 uur ‘s morgens was het verzamelen geblazen op de parking waar vroeger de molen stond. Pieter Cox onze gids stond ons reeds op te wachten. Een groot succes want er waren maar liefst een 50 tal sportieve wandelaars komen opdagen.
Na het inleidend woordje van gids Pieter vertrokken we voor een verkenning van het achterliggende natuurgebied.
En er was inderdaad veel te leren : de waterloop achter de molen van Kattenbos was onze eerste halte en al het water stroomt naar de kleine en grote Nete en zo naar de Schelde. Op het Kristalpark, momenteel een hot item in het nieuws omwille van het toekomstige zonnepanelenpark - het grootste van de Benelux – en ook een biotoop voor vele dieren wist Pieter ons te vertellen over de gladde slang, de levendbarende hagedissen en vlinders die er verblijven maar vooral over de lentevuurspin die onlangs ontdekt werd in dit gebied : het vrouwtje volledig zwart verblijft in een verticaal gegraven gangetje onder de grond met aan de bovenkant een klein wollig webje waarin het zijn prooien vangt. Het mannetje lijkt op een lieve heersbeestje met zijn zes zwarte stippen (4 grote en 2 kleine) op zijn harige rode rug. Het vrouwtje kan 5 jaar oud worden en is zeer bezorgd om haar jongen die zij voedt met voorgekauwd voedsel en als zij sterft wordt ze verder opgegeten door haar kroost. Het mannetje sterft na de paring de sukkelaar.
Na een stevige wandeling werd er halt gehouden bij Louis Bergmans (bedankt Louis) aan de mooie vijver en de verwarmde ‘tuinvilla’ waar we konden genieten van brood met spek (dank je wel Jean voor het bakken), koffie, een borreltje en als toetje een lekkere koffiekoek.
Verder wist Pieter ons te vertellen bij een stuk afgebrand heidegrond over het vroegere veensteken en hoe de heide zich na een brand kan herstellen.
We leerden ook over de nachtzwaluw die verblijft aan de rand van het grote heidegebied in een kuiltje boven de grond en hij liet ons genieten van het geluid dat de zwaluw ’s avonds laat horen.
Verderop leerden we dat de heide op de lagere natte gebieden heel anders is dan op de hoger gelegen gronden.
Pieter vertelde ook over het onderhoud van de heidegebieden die anders zouden overwoekerd worden door de vlug opschietende dennen. Wanneer men deze jonge dennetjes wegknipt of maait onder de jongste takjes kunnen ze niet meer groeien.
In het heidelandschap zien we ook de jeneverbesstruiken en sommigen vroegen zich af of deze bessen dienden voor de drank klotsenbos………maar die wordt gemaakt van vlierbessen.
Kort voor aankomst hielden we nog even halt bij de wespenorchidee die meestal groeit aan de bosrand en ook wel voorkomt in de tuin bij mensen.
Moe maar tevreden kwamen we terug op onze startplaats en na een dankwoordje van Rudi voor onze gids Pieter en de belofte om nog eens een avondwandeling te doen om de nachtzwaluw te horen trok iedereen tevreden huiswaarts.
Dank aan de werkgroep voor de puike organisatie en aan Chris die zijn ‘camionnette’ vastreed bij de levering van alle benodigdheden voor de tussenstop bij Louis. Maar dankzij een pientere KWb’er en enkele struise mannen werd ook dit opgelost.
Meer fotoinfo:
http://www.internetgazet.be/lommel/prachtige-dauwtocht-kwb-kattenbos.aspx bedankt Hilde Lodewijks voor dit verslag.
Alle foto’s die Hilde tijdens deze dauwwandeling maakte staan op onze website www.kwbkattenbos.be of onder deze link: https://plus.google.com/photos/104395997035490585390/album/6479802166014944449/6479802196292501074?authkey=CPXKn-DV8cqOIQ
Gepost op 2017-10-28 door Medard

Pop-Up Café 2017
POP-UP Café
van zaterdag 2 september

Nog erger als een café zonder bier is helmaal geen café.
En dat is tot op heden nog steeds zo op Kattenbos.
Als KWB proberen we nu al voor de derde keer deze lacune op te vullen door de organisatie van een jaarlijks Pop-up café. We weten het, een pleister op de wonde maar toch bevredigend.
Voor deze bijzondere gebeurtenis mochten we de hal van grondwerken Berkmans ff gebruiken, waarvoor onze dank. Hieronder een impressie van de make over.
Een gezellige bende zoals je kan zien van zowel jong als oud. Caféspelen, hangtafels, cocktails, bier, snacks, een geweldige DJ, ... alles was er eigenlijk, net zoals in een echte café.
Maar helaas enkel voor één dag.
Ruim over 3 uur 's morgens was het eer we de tapkraan dicht draaiden en onze eerste activiteit afsloten.
Desondanks niettemin niet getreurd want er volgen nog een hoop nieuwe en leuke KWB-activiteiten en heel misschien komt er binnenkort toch nog wel een gezellig caféetje op Kattenbos. Hoop doet leven !!!
Gepost op 2017-09-04 door Medard

Medard
Fotozoektocht !!!!!

Vanaf 1 mei staat de KWB-fotozoektocht de website.De zoektocht loopt van mei tot sen met september 2017.
Je kan alle info : reglement, deelnameformulier, weg beschrijving en foto’s downloaden door te klikken op deze het plaatje zoektocht rechts op deze pagina
Kostprijs : € 2,00 per antwoordformulier.
Deze fotozoektocht zal starten aan het station en eindigt bij parochiezaal de Klosterhof.
Het is de bedoeling om de 26 foto’s in juiste volgorde te plaatsen. De foto die je als eerste tegenkomt op het parcours krijgt dus nummer 1 enz.
Gepost op 2017-04-30 door Medard

Wat nog komt

Kerststal
Datum: 2017-11-25
Plaats: Klosterhof
Tijdstip: 09 uur

Meer info: klik hier
Uitgebreide kalender

Wat voorbij is

Dropping
Datum: 2017-11-17
Plaats: Chirolokaal Kattenbos
Tijdstip: 19.00

Verslag: volgt later
Foto's: geen
Uitgebreide kalender

Woord van de voorzitterGepost op 2008-01-01